Cveti velikonočnica

Na največjem rastišču v Sloveniji, v Boletini pri Ponikvi, cveti 1400 velikonočnic

Kilometer jugovzhodno od Ponikve so, na skoraj 2 hektarja velikem travniku, zacvetele prve velikonočnice. V prihodnjih tednih bo na rastišču velikonočnice v Boletini pri Ponikvi v čudovitih vijoličnih odtenkih cvetelo več sto cvetov te stepske rastline, ki na Ponikvi uspeva zaradi kraškega površja.

Največje rastišče velikonočnice v Sloveniji

Skoraj 2 hektarja velik polnaravni suhi travnik nudi odlične pogoje za rast velikega kosmatinca, kot se še imenuje velikonočnica. Tukaj vsako leto zacveti več sto vijoličnih cvetov, v dobrih letih krepko čez 1000, ki so prava paša za oči. Območje Ponikve je znano po osamelem krasu in slikovitih kraških pojavih. Lepote Ponkovškega krasa lahko doživimo na lahki in dobro označeni pohodniški poti Kraška vodna učna pot Stanka Buserja.

Vodeni ogledi rastišča velikonočnice ob vikendih

Turistično-olepševalno društvo Ponikva vzorno skrbi za rastišče velikonočnice. Poskrbijo za zaščito rastlin, postavijo ograde in označijo poti za obiskovalce. Ob koncih tedna je na rastišču odprta informacijska točka, člani društva pa poskrbijo za vodene oglede rastišča, kjer povedo več zanimivosti o teh izjemno redkih rastlinah.

Edinstvena Ponikva

Vijolični cvetovi velikonočnice so le del čarov edinstvene Ponikve. Obiskovalce navduši baročna lepotica, cerkev sv. Martina s slikovito notranjostjo. Freske so delo Jakoba Brolle, še bolj pa je impozantna prižnica, ki je delo znamenite rezbarske družine Mersi iz Rogatca. Okoli cerkve so vidni sledovi tabornega obzidja, na trgu pred cerkvijo pa stoji sodoben paviljon, ki ga je navdihnila Mersijeva prižnica. V njegovi notranjosti raste mlado orehovo drevo. Oreh ima prav poseben simbolni pomen za Ponikvo. Pod orehom, ki je nekdaj rastel v središču Ponikve, je pred 200 leti, še preden se je ustanovila prava osnovna šola, potekala nedeljska šola. Pod krošnjo oreha se je brati in pisati naučil tudi Anton Martin Slomšek. Blizu Ponikve, v Unišah, si lahko ogledamo njegovo rojstno hišo in izvemo več o njegovem življenju in delu. V bližnji vasici Hotunje se je rodil utemeljitev srednjeevropske kartografije, oče šolskega atlasa, Blaž Kocen. V njegovi spominski sobi je postavljena razstava o njegovem življenju in delu, na ogled so tudi njegovi zemljevidi. Čare Ponikve in okolice lahko doživimo na označeni tematski poti Pot treh znamenitih ponkovških mož.

Več informacij:
TOD Ponikva
00386 (0)31 704 980 ali tod.ponikva@gmail.com

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.250831821748° Zemljepisna dolžina: 15.456250468613°
SHIFT + A