Pot treh znamenitih ponkovških mož

Pot je zgodovinsko-geografska, poimenovana po lavantinskem škofu Antonu Martinu Slomšku, kartografu in geografu Blažu Kocenu ter slovničarju in leksikografu Mihaelu Zagajšku. Na usmerjevalnih tablah morate slediti Slomškovima Blažetu in Nežici.
 
Od osnovne šole Blaža Kocena Ponikva vas krajevna cesta vodi do čudovitega panoramskega razgleda ob cerkvi svetega Ožbalta. Nadaljujete po delu Slomškove pohodne poti do Sloma, kjer so v obnovljeni Slomškovi rojstni hiši urejene stalne razstave o škofovem življenju in delu. Na železniški postaji Ponikva je zgodovinska razlaga pomena ene izmed prvih 8 železniških postaj ob Južni železnici na progi Dunaj–Celje leta 1846 na Slovenskem.
 
Sledi nekoliko daljši sprehod po pešpoti do spominske sobe v Zgornjih Hotunjah, kjer si lahko ogledate spominsko sobo in spomenik Blaža Kocena. Skozi Hotunjski gozd prispete do Mastenovih ribnikov, kjer boste uživali v mirnem sožitju z naravo in si nabrali novih moči za nadaljevanje poti.

Med njivami prispete v naselje in po cesti navzdol nadaljujete pot proti nekdanjemu posestvu Zagajškovih. Tukaj lahko občudujete mogočnost nekdanjega posestva še danes, z zgodovinske table pa lahko izveste o Mihaelu Zagajšku še precej več.

Ob sadovnjaku navzdol in poti ob železnici prispete do glavne ceste in kostanjevega drevoreda, ki je bil nekoč sestavni del graščine. Auffarthove graščine ni več, v nekdanji sodniji, nekdanji vili Rosenau, današnji Gobčevi hiši, hranijo bogato zbirko starin. Med hišama vas vodi pot do Šamčevega peskokopa, ki je bogat z zrni kremena, odlomki alg in školjk. Na tablah lahko ugotavljate starost teh sedimentov.

Po pešpoti se z glavne ceste proti Ponikvi vrnete v kraj in pot zaključite z ogledom baročne notranjosti cerkve svetega Martina.

Informacije:

Turistično olepševalno društvo Ponikva
Telefon: 00386 (0)31 704 980
E-pošta: tod.ponikva@gmail.comzlatko.zevnik.ks@gmail.com
Spletna stran: http://www.todponikva.si

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.251248° Zemljepisna dolžina: 15.4440577°
SHIFT + A