Ipavčeva hiša

V Zgornjem trgu že od leta 1760 stoji rojstna hiša dinastije Ipavcev -  skladateljev, zdravnikov, velikih domoljubov, Evropejcev.

Hiša, ki je dandanes muzej in protokolarni objekt občine, je v notranjosti zaživela v duhu 19. stoletja in artefaktov iz tistega časa. Osrednjo vlogo je pri Ipavcih seveda imela glasba, ki je izpotavljena tudi v salona iz tistega časa, kjer je v ospredju postavljen klavir. Celotna razstava z naslovom Ipavci. Skladatelji in zdravniki v Šentjurju, ki je bila postavljena ob 110-letnici smrti Benjamina in Gustava Ipacev, je tudi interaktivna in opremljena s sodobno tehnologijo, z možnostjo virtualnega ogleda. Zasnovana je trodelno: v prvem nadstropju je skozi razstavo predstavljen Šentjur v 19. stoletju, od časa, ko se preseli sem Franc Ipavec (1805), do smrti Josipa Ipavca (1921), še zmeraj zdravnika in glasbenika. Drugi sklop je prikaz že omenjenega meščanskega salona, mansarda pa je namenjena razstavi o delu in življenju Alojza, Gustava, Benjamina in Josipa Ipavca. 

V hiši je tudi poročna dvorana, vinoteka, na vrtu s prireditvenim prostorom pa pod starodavno lipo stojita Plečnikov vodnjak in kamnita miza. Ob Ipavčevi hiši raste trta modre kavčine, cepič najstarejše trte v Evropi z mariborskega Lenta.

Nasproti Ipavčeve hiše stoji rojstna hiša Josipa Ipavca, ki jo je postavil njegov oče Gustav. Zunanjščina ima skromno klasicistično fasadno členitev s poudarjenim osrednjim delom – trikotnim čelom in rahlo izstopajočim rizalitom.

Odprto:

Od ponedeljka do petka med 9:00 in 15:00 ter po predhodnem dogovoru.

Informacije:

TIC

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.2231763° Zemljepisna dolžina: 15.3979184°

Prenos

SHIFT + A