Ipavčeva hiša

V Zgornjem trgu že od leta 1760 stoji rojstna hiša dinastije Ipavcev -  skladateljev, zdravnikov, velikih domoljubov, Evropejcev.

Hiša, ki je dandanes muzej in protokolarni objekt občine, je v notranjosti zaživela v duhu 19. stoletja in artefaktov iz tistega časa. Osrednjo vlogo je pri Ipavcih seveda imela glasba, ki je izpotavljena tudi v salona iz tistega časa, kjer je v ospredju postavljen klavir. Celotna razstava z naslovom Ipavci. Skladatelji in zdravniki v Šentjurju, ki je bila postavljena ob 110-letnici smrti Benjamina in Gustava Ipacev, je tudi interaktivna in opremljena s sodobno tehnologijo, z možnostjo virtualnega ogleda. Zasnovana je trodelno: v prvem nadstropju je skozi razstavo predstavljen Šentjur v 19. stoletju, od časa, ko se preseli sem Franc Ipavec (1805), do smrti Josipa Ipavca (1921), še zmeraj zdravnika in glasbenika. Drugi sklop je prikaz že omenjenega meščanskega salona, mansarda pa je namenjena razstavi o delu in življenju Alojza, Gustava, Benjamina in Josipa Ipavca. 

V hiši je tudi poročna dvorana, vinoteka, na vrtu s prireditvenim prostorom pa pod starodavno lipo stojita Plečnikov vodnjak in kamnita miza. Ob Ipavčevi hiši raste trta modre kavčine, cepič najstarejše trte v Evropi z mariborskega Lenta. V Ipavčevi hiši je za skupine po dogovoru možna degustacija vin.

Nasproti Ipavčeve hiše stoji rojstna hiša Josipa Ipavca, ki jo je postavil njegov oče Gustav. Zunanjščina ima skromno klasicistično fasadno členitev s poudarjenim osrednjim delom – trikotnim čelom in rahlo izstopajočim rizalitom.

Odprto:
Od ponedeljka do petka med 9:00 in 15:00 ter po predhodnem dogovoru.

Informacije:
TIC Šentjur
tic@turizem-sentjur.com ali 03 749 25 23, 041 660 091

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.2231763° Zemljepisna dolžina: 15.3979184°

Prenos

SHIFT + A