Spominska soba New Swing Quarteta Pesem južne železnice

Spominska soba s stalno razstavo želi obiskovalce seznaniti o delovanju in zgodovini kvarteta ter njegovemu pomenu v slovenskem in mednarodnem prostoru.

New Swing Quartet nedvomno sodi v sam vrh glasbenih skupin, ki so zaznamovale drugo polovico 20. stl. na Slovenskem. Od samega začetka obstoja je presegel lokalne in nacionalne okvire. V slovenski prostor je prinesel do tedaj neznano in slovenski glasbeni tradiciji na prvi pogled tujo glasbeno izročilo, ime svoje domovine pa ponesel daleč v svet ravno zaradi vrhunske interpretacije omenjene glasbe.

Skozi svoje dolgoletno delovanje je kvartet skupaj s svojimi člani postal nepogrešljiv del slovenskega kulturno-zgodovinskega spomina. Pobuda za ureditev spominske sobe in stalne razstave je zato logično nadaljevanje umeščanja zasedbe v kolektivni spomin in več kot upravičen poklon kvartetu in njegovemu delovanju. Odločitev, da se spominska soba uredi v Šentjurju – mestu, iz katerega New Swing Quartet izhaja, oziroma njegovemu rojstnemu kraju – je na ta način svojevrstna podelitev domicila ter simbolna zahvala tako mesta kvartetu kot kvarteta mestu. Rdeča nit razstave je glasba, v celoti pa je zasnovana dvojezično – v slovenskem in angleškem jeziku.

Odprto:

Od ponedeljka do petka med 9:00 in 16:00 ter po predhodnem dogovoru.

Informacije:

TIC Šentjur

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.2223124° Zemljepisna dolžina: 15.3976769°
SHIFT + A