Vrt Rifnik

Vrt Rifnik družine Mauer je pričel nastajati leta 1989. V vrtu so posajene zbirke iglavcev, trajnic in drevnine. Pri sajenju niso pozabili na rastline, ki rastejo v senci in polsenci kot so številne sorte host, roskoj, podofilov in ostalih rastlin. Poleg tega lahko v vrtu občudujete številne druge posebne in nenavadne rastline, ki so redke ne samo pri nas, temveč tudi v Evropi. Poleg maja – julija cvetočih rastlin so v vrtu posajene rastline, ki cvetijo od septembra do novembra. Vse rastline, ki rastejo na vrtu Rifnik so navedene na njihovi spletni strani.

Večina je v Sloveniji (in Evropi) popolnoma neznana, čeprav si zaradi hortikulturne vrednosti zaslužijo bolj pogosto uporabo. V vrtu je na ogled tudi največja zasebna zbirka slovenskih sort okrasnih rastlin tako trajnic kot tudi drevnine. 
  
Največji šentjurski okrasni vrt, ki se nahaja na južnem pobočju Rifnika (na nadmorski višini 347 m), tvorita kolekcijski nasad na okoli 3.000 m² ter nasad sortimentov na 6.000 m². 
  
Vrt Rifnik družine Mauer v Jakobu 7b Šentjur najlažje najdete tako, da se držite kažipotov Arheološko nahajališče Rifnik in cesta vas bo pripeljala naravnost do tja. Izlet lahko združite z prijetnim ogledom arheološkega najdišča, ki leži le slab 1 km od vrta. 

Vrt je za javnost odprt na dneve odprtih vrat, ki so vsako leto:

  • drugo soboto in nedeljo v juniju, od 8. do 18. ure ter
  • tretjo soboto in nedeljo v septembru, od 8. do 18. ure.

Ogled je možen tudi po predhodni najavi. 

Informacije:

Gorazd Mauer
Jakob 7b, Šentjur
Telefon: 00386 (0)68 13 70 40
E-pošta: vrt@rifnik.si
Spletna stran: http://www.rifnik.siwww.facebook.com/rifnik.si/
 

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.1907244° Zemljepisna dolžina: 15.4030603°
SHIFT + A