Doživljajska Grajska učna pot Žusem

Izvrstna igrificirana krožna pohodniška pot za družine.

Kategorije: pohodništvo , za družine , Žusem

Učenje z igro, raziskovanje in zabavna doživetja nas bodo spremljala na tematski poti, ki nas popelje po Žusmu in okolici. 9 km dolgo krožno pot prehodimo v 4 urah. Ob poti so štiri postaje oz. doživljajska igrišča, ki popestrijo izlet.
 

Opis poti

Pot se prične v naselju Dobrina, pri nekdanjem šolskem poslopju (Dobrina 7, Loka pri Žusmu) je urejeno brezplačno parkirišče. Od tukaj se spustimo v dolino. Pri kmetiji čez cesto bomo našli usmerjevalno tablo, ki nam bo kazala pot do Dobrinskega potoka, ki ga  prečkamo. Sledi krajši vzpon na grič Molovice (južno od Dobrine), kjer je lep razgled na Dobrino in na Žusem. Tukaj je tudi prva postaja - Srečanje z žarkom in kapljico. Tukaj izvemo vse o soncu in sončni energiji, o kroženju vode in nastajanju prsti.

Od tukaj nas pot vodi v gozd do zaselka Drenovc. Prehodili bomo lepo panoramsko pot, ki nas bo vodila mimo drevesa Mrazov skorš nazaj v dolino do Dobrinskega potoka in zaselka Žamerk na razcepu cest Loka pri Žusmu-Dobrina-Virštanj. Pri kapelici pod cesto je točka za čutila in igro - Nad grajskim rovom. Tukaj skozi igro in opazovanje okolice spoznamo legendo o grajskem rovu, ki naj bi nekoč povezoval srednjeveška gradova Žamerk in Žusem.

Prečkamo Tinski potok in hitro sledi prvi večji vzpon, saj nas pot pelje po cesti na hrib Žusem. Ko bomo v daljavi že uzrli ruševine gradu Žusem, bomo na levi hitro zagledali usmerjevalno tablo, ki nas vodi do tretje točke, kjer bomo iskali skriti zaklad in poskusili razvozlati skrivnostno izginotje grofove hčerke. Doživljajsko igrišče je posvečeno žusemski legendi o dogodivščinah grofične Ane.

Sledimo po poti v gozd. Gre za starodavno grajsko pot. Ob poti stoji klopca, od koder se odpira pogled na vas Loka pri Žusmu, hribe Rudnica, Tinsko, Boč in Donačka gora. Na razcepu poti se držimo desno, pot se sprva strmo vzpenja v hrib, nato zravna in kmalu uzremo četrto točko, kjer bomo spoznavali zvoke narave. Tukaj bomo s pomočjo različnih instrumentov in pripomočkov spoznavali zvoke narave in prepoznavali oglašanje živali. Skušali bomo odkriti katera izjemno redka žival živi na južnih pobočjih Žusma.

Nato nas pot pripelje do cerkva na Žusmu. Od tukaj lahko pot podaljšamo do stolpa ljubezni ali pa se sledimo označbam, ki nas pripeljejo do izhodišča poti.

Na kratko:

 • Lahka krožna pohodniška pot, dolžine 9 km, 500 višinskih metrov
 • Trajanje 4 ure
 • Primerno za družine z otroki
 • Izhodišča poti: 
  • Dobrina, brezplačno parkirišče pri nekdanjem šolskem poslopju (Dobrina 7, 3223 Loka pri Žusmu)
  • Zaselek Žamerk, možnost parkiranja ob lokalni cesti Dobrina-Loka pri Žusmu
  • Pri cerkvah sv. Valentina in Jakoba na vrhu Žusma, brezplačno parkirišče pri cerkvah
 • V bližini cerkva na vrhu Žusma, približno 15 minut stran, stoji Stolp ljubezni - leseni razgledni stolp
 • Grad Žusem je aktivna ruševina - ni urejeno za oglede
   

Več informacij:
Društvo Izviri Dobrina
031 509 828 ali izviri.dobrina@gmail.com

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.142234943191° Zemljepisna dolžina: 15.484019452148°
SHIFT + A