Drameljska planinska pot

Ena lepših in razgibanih krožnih planinskih poti.

Drameljska planinska pot velja za eno lepših in razgibanih krožnih poti. Dramlje so znane po vinogradih in zidanicah. Dobro označena pot nas pelje po cestah, gozdnih in travniških poteh čez hribe in doline.

Opis poti

Dolžina celotne drameljske pohodne poti je 22 km (6 ur zmerne hoje), od tega 8,5 km po poti legendarne "Štirinajste divizije". Markirana pot nas vodi od OŠ Dramlje, mimo rojstne hiše Miloša Zidanška v Straži na Gori, pri domačiji Majger-Kožuh, čez Zgornje in Stare Slemene, pri domačiji Kumšek, do Žičke kartuzije, po dolini sv. Janeza do cerkve v Špitaliču, kjer zavije desno v Grušce, pri domačiji Jankar.

V Žički kartuziji se lahko odločite za 2. varianto poti. Pri najstarejšem gostišču v Sloveniji (Gastuž) zavijete proti jugu v smeri Dramlje do vrha hriba. Pri hiši Stare Slemene št. 15 zavijete levo v hrib in uživate v lepem razgledu na Dramlje in celoten vzhodni del Celjske kotline. Pot po razvodnici med Savo in Dravo pelje do Grušc. Pot se nadaljuje na Uršulo do cerkve sv. Uršule in planinske postojanke, kjer je še ena izjemna razgledna točka. Od tukaj sledimo markacijam, ki nas bodo pripeljale nazaj do izhodišča v Dramljah.

Planinska postojanka na Uršuli

Mežnarija, preurejena v planinsko postojanko, je kulturni spomenik in ohranja nekdanji videz podeželske stavbne dediščine. V notranjosti je kmečka soba s krušno pečjo, črno kuhinjo, klet s prešo na sleme in kamen. Planinska postojanka je odprta ob posebnih dogodkih.

Tradicionalni pohod po Drameljski planinski poti

Vsako leto v februarju je organiziran tradicionalni pohod po Drameljski planinski poti, ki se začne v Dramljah in zaključi pri planinski postojanki na Uršuli. Del trase vodi po poti znamenite XIV. divizije.

Na kratko:

 • Lahka krožna pohodniška pot, 17 ali 22 km, 800 višinskih metrov
 • Trajanje 5 do 6 ur
 • Izhodišče poti je pri Osnovni šoli Dramlje (Dramlje 7a), kjer je možnost brezplačnega parkiranja
 • Na izhodišču poti je samopostrežna trgovina
 • Pri izhodišču sta dva gostinka lokala:
  • Kava bar Dramlje
  • Okrepčevalnica Čater (Laze pri Dramljah 13)
    

Več informacij:
Planinsko društvo Dramlje
pddramlje@pzs.si ali 031 549 688

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.2720889° Zemljepisna dolžina: 15.3924282°
SHIFT + A