Slomškova romarska pot

Romarska pot je posvečena delu in življenju duhovnika, pisatelja, pesnika, narodnega buditelja, blaženemu Antonu Martinu Slomšku. Pelje nas skozi kraje, ki so močno povezani s Slomškom.
 

Opis Slomškove romarske poti

Slomškova romarska pot se začne pri rojstni hiši Antona Martina Slomška v Unišah pri Slomu. Pot nas mimo petih križev, ki predstavljajo premišljevanje žalostnega dela rožnega venca, vodi najprej do idilične cerkve sv. Ožbalta in nato v središče Ponikve - do župnijske cerkve sv. Martina na Ponikvi.

Na Ponikvi se pot nadaljuje mimo bencinske črpalke proti severu. Po približno dveh urah lepe poti, ki poteka tudi skozi naselje Zgornji Zagaj, ki je dobilo ime po domačinu Mihaelu Zagajšku, ki je izdal prvo slovnico napisano v slovenskem jeziku, se povzpnemo do cerkve sv. Uršule.

Od cerkve sv. Uršule pot nadaljujemo preko Vodul in Grušc mimo zaselka Špitalič do Žičkega samostana. Pot po tem odseku traja približno dve uri. Od Kartuzije nas pot vodi na Slemene, skozi dolino Brdce in mimo kraja, kjer je bila rojena Slomškova mati do lepe gotske cerkve v Črešnjicah. Skozi vas Bezenškovo Bukovje nadaljujemo pot do Frankolovega, od koder se po kolovoznih in gozdnih cestah spustimo v Novo Cerkev.

Na kratko:

  • Lahka pohodniška pot, dolžine 30 km, višinska razlika 330 metrov
  • Trajanje od 8 do 9 ur (v eno smer)
  • Primerno za družine z otroki, ki so vajeni daljše hoje.
  • Izhodišče poti je pri rojstni hiši Antona Martina Slomška, kjer je možno brezplačno parkiranje ali iz železniške postaje Ponikva

  

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.2409698° Zemljepisna dolžina: 15.4330248°
SHIFT + A