Božična pravljica v Visočah na Planini pri Sevnici

Jaslice s kozjanskimi motivi, slastni krofkuši iz Božičkove pekarne, v soju več kot 40000 lučk

Po praznično doživetje, na Božično pravljico, lučke in jaslice v naravni velikosti pridi v Visoče na Planini pri Sevnici in se posladkaj s slastnimi krofkuši in poveseli ob odprtem kaminu z vročim čajem ali kuhanim vinom.
 

Kdaj in kje?

Od 15. decembra do 7. januarja 2024, vsak dan med 17.00 in 21.00 v Visočah 16 na Planini pri Sevnici.
Prižig lučk z manjšo tržnico domače in umetnostne obrti bo v petek, 15. decembra, ob 17.00.

Jaslice s Kozjanskimi motivi

Figure v naravni velikosti so oblečene v noši značilni za Kozjansko pred 110 leti. Pri nastanku jaslic je pomagala družina iz Laškega, ki je pozirala v nošah, ki jih uporablja folklorna skupina Anton Tanc. Tudi zibelka z detetom, kmečko orodje in pripomočki so iz tistega obdobja. Živali predstavljajo slovenske avtohtone pasme: vol je cikasto govedo, ovčke so jezersko-solčavske, tukaj so še štajerske kokoši, drežniška koza in čebela kranjska sivka na satovju. Štalca in smreke so narejene iz odpadnega lesa. Okraske so iz odpadne embalaže izdelali otroci iz OŠ Planina pri Sevnici in Mladinskega centra Šentjur.

Krofkuši iz Božičkove pekarne

V Božičkovi pekarni se pečejo sladke dobrote - krofkuši. Narejeni so iz kvašenega testa z bučnim oljem, marelično marmelado in cimetom.

Vroč čaj in kuhano vino ob odprtem kaminu

V mrzlih zimskih dneh prijetno pogrejeta vroč čaj ali kuhano vino. Zimsko vzdušje pa pričara prasketanje ognja v odprtem kaminu Black Lady, izdelek lokalnega podjetnika Kurišča Fister. V ozadju se predvaja božična glasba citrarke Jasmine Levičar s prijatelji in slovenske vokalne skupine Plamen iz Toronta.

Sveti trije kralji in vodnjak želja

Letos bodo jaslice obiskali sveti trije kralji, ki pa bodo nosili slovenske darove. Kralj Jože bo prinesel glasbo in veselje, kralj Janez bo prinesel vino in kralj Silvester bo prinesel kruh. Sveti trije kralji bodo oblečeni v oblačila, kot so jih nosili prebivalci Kozjanskega na začetku 20. stoletja. Tej novosti se pridružuje še vodnjak želja. Za predbožični čas je značilno, da imamo mnogo želja. Zato so letos dodali vodnjak želja, v katerega vržete napisane želje in mogoče se vam izpolnijo.

Več informacij:
Klavdija Simler
041 592 656

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.101551464488° Zemljepisna dolžina: 15.388562241913°
SHIFT + A