Sveta Helena

Pohodniški poti na hrib Sveta Helena

Kategorije: izlet , pohodništvo , za družine

Hrib Sveta Helena (528 m) slovi po odlični vinogradniški legi. Južna pobočja pokrivajo vinogradi in zidanice, severna so po večini porasla z gozdovi. S hriba se odpirajo fantastični razgledi na Kozjansko hribovje, dobro se vidita tudi markantni Boč in Donačka gora.
 

Gorica pri Slivnici – Sveta Helena

Izhodišče poti je avtobusna postaja v Gorici pri Slivnici (276 m), kjer lahko brezplačno parkiramo. Če je parkirišče zasedeno lahko parkiramo pri Osnovni šoli Slivnica pri Celju, ki je oddaljena okoli 200 metrov. Na avtobusni postaji bomo videli planinske smerne table, mi sledimo tabli za Gradišče, Sveto Heleno, Col in Žusem, ki nas vodi levo na glavno cesto Šentjur–Kozje. Najprej prečkamo reko Voglajno, nato pridemo do krožišča. Gremo mimo večje stavbe, v kateri deluje samopostrežna trgovina in nadaljujemo po cesti za Loko pri Žusmu in Sodno vas. Cesta nas pelje skozi naselje, na levi strani so stanovanjske hiše, na desni pa večstanovanjska stolpiča. Na sredini klanca nas bo planinska smerna tabla za Peseke in Sveto Heleno usmerila desno. Prečkamo cesto in nadaljujemo po stranski cesti, ki nas pripelje do zaselka hiš ob gozdu. Pri zadnji hiši nas markacije usmerijo desno na makadamsko cesto, ki nas pelje v gozd. Po dokaj strmem vzponu pridemo do razgledišča Peseke (428 m), na katerem je postavljena klopca, ki je del pohodniške poti S klopce na klopco. Tukaj najdemo vpisno knjigo in žig. S te točke se odpira panoramski razgled na Slivniško jezero.

Pot nadaljujemo po cesti, ki nas pelje višje v hrib. Cesta se konča pri osamljeni domačiji, pozorno sledimo markacijam, ki nas usmerijo na kolovoz v gozd. Na gozdni poti zavijemo desno in po nekaj minutah prispemo do zidanice z vinogradom. Po cesti se spustimo do kapelice pri križišču in zavijemo levo. Prispeli smo v vas Javorje. Sledimo markacijam, ki nas peljejo po cesti v hrib. Sledi krajši vzpon skozi gozd, kmalu pa se teren odpre in že lahko uživamo v razgledih na razgibano Kozjansko hribovje. Na slemenu hriba Sveta Helena (528 m), južna pobočja pokrivajo vinogradi in zidanice, bomo prišli do naslednje klopce, ki je del pohodniške poti S klopce na klopco. Tudi tukaj najdemo vpisno knjigo in žig. V bližini pa je cerkev sv. Helene.

Vračamo se po isti poti.

Na kratko: Gorica pri Slivnici – Sveta Helena

 • Lažja označena pohodniška pot
 • Trajanje 1 uro in 30 minut (v eno smer)
 • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke
 • Izhodišče poti je s parkirišča na avtobusni postaji v Gorici pri Slivnici, kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • V bližini izhodišča deluje samopostrežna trgovina, gostilna Lesjak in kavarna Aurea.
 • Približno 1 km stran, ob cesti za Loko pri Žusmu in Sodno vas, leži Slivniško jezero, kjer deluje kavarna Ramna Slivniško jezero. 
 • Pri krožišču v Gorici pri Slivnici je Grasselijev park, kjer lahko počivamo po povratku s poti.
   

Martinova pot (Turistična kmetija Žurej – Sveta Helena)

Pot se prične pri Turistični kmetiji Žurej (313 m) v zaselku Ječovo (Javorje 32, 3263 Gorica pri Slivnici), kjer lahko brezplačno parkiramo. Vrnemo se do ceste in zavijemo levo v smeri Hrastja. Pot nas pelje mimo avtobusne postaje in ekološkega otoka. Čez nekaj minut prispemo do križišča, kjer so planinski smerokazi. Sledimo markacijam za Sveto Heleno.

Tukaj naredimo prve korake po hribu Sveta Helena. Cesta se prične počasi vzpenjati in nam kasneje ponudi nekaj krajših, a strmih vzponov. Cesta nas pelje skozi razloženo naselje. Na križiščih smo pozorni na markacije. Za nekaj minut bomo hodili skozi gozd, nato pa bomo videli vinograde in zidanice ter v daljavi cerkev sv. Helene. Od tukaj se cesta vijugavo vzpenja, vse dokler ne pridemo na sleme hriba. Ob poti se nam odpirajo razgledi na razgibano Kozjansko, na severovzhodu se dobro vidita Boč in Donačka gora.

Naš cilj je klopca, ki je del pohodniške poti S klopce na klopco. Tudi tukaj najdemo vpisno knjigo in žig. V bližini pa je cerkev sv. Helene. Na vrhu hriba Sveta Helena (528 m) vsako leto na Martinovo nedeljo poteka prireditev Po sveti Heleni Martin na star način.

Vračamo se po isti poti.

Na kratko: Gorica pri Slivnici – Sveta Helena

 • Lahka označena pohodniška pot
 • Trajanje približno 1 uro (v eno smer)
 • Primerno za družine z otroki, primerno za nosilke
 • Izhodišče poti je pri Turistični kmetiji Žurej (Javorje 32, 3263 Gorica pri Slivnici), kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • Približno 1,5 km stran, ob cesti za Gorico pri Slivnici leži Slivniško jezero, kjer deluje kavarna Ramna Slivniško jezero. 

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.172780228896° Zemljepisna dolžina: 15.450800219894°
SHIFT + A