S klopce na klopco

Doživi Kozjansko na krožni pohodniški poti

Pohodniška pot S klopce na klopco nas popelje po severnem robu Kozjanskega. Lahka pohodniška pot nas popelje po cestah in gozdnih poteh, mimo starih domačij, cerkva do izjemnih razglednih točk, kjer lahko posedimo na klopcah.

Dobro označena in lahka pohodniška pot povezuje devet točk. Prehodimo lahko posamezne odseke, od izhodišča do klopce ali prehodimo krožno pot, pri tem pa lahko izbiramo krajšo ali daljšo verzijo poti. Na vsaki od devetih točk bomo našli informativno tablo z zemljevidom in opisom poti, planinskim žigom in vpisno knjigo. Izberemo lahko daljšo ali krajšo krožno pot ali pa poljubno izberemo točke za edinstven pohod.

Izhodišče poti je parkirišče na avtobusni postaji Gorica pri Slivnici (276 m), kjer stoji informativna tabla z zemljevidom poti. V primeru, da je parkirišče zasedeno, lahko parkiramo na parkirišču pri Osnovni šoli Slivnica pri Celju, ki je oddaljena 200 metrov. V neposredni bližini je Gostilna Lesjak, malo naprej v krožišču pa delujeta samopostrežna trgovina in kavarna Aurea. Kilometer vzhodno, ob cesti za Loko pri Žusmu in Sodno vas, leži Slivniško jezero, kjer deluje kavarna Ramna Slivniško jezero.

Krajša krožna pot: Gorica pri Slivnici – Gradišče – Peseke – Sveta Helena – Bukovje pri Slivnici – Col – Gorica pri Slivnici

Pot bomo začeli z avtobusne postaje v Gorici pri Slivnici (276 m), kjer lahko brezplačno parkiramo avtomobil. Na izhodišču poti je informativna tabla z zemljevidom poti. Pri avtobusni postaji prečkamo reko Voglajno in gremo do samopostrežne trgovine na levi strani krožišča. Pri trgovini takoj zavijemo levo na cesto, ki pelje med parkiriščema samopostrežne trgovine in kmetijske zadruge proti strnjenemu naselju. Na razcepu, ko asfaltna cesta zavije desno, gremo levo na kolovozno pot, po kateri obhodimo preostali del naselja – sledimo markacijam. Kolovoz se višje priključi na asfaltno cesto, ki nas pelje mimo kmetij. Po približno 700 metrih nas markacije usmerijo na cesto na levi, mimo hiše. Po tej cesti prispemo do klopce na hribu Gradišče (433 m). Hrib je svoje ime dobil po ohranjenih razvalinah grajske stavbe ali utrjenega naselja, vendar še ni bilo arheološko raziskano, vidni pa so sledovi obrambnega jarka in nasipa.

Z Gradišča se krajši del poti vračamo po isti trasi, pozorni smo na oznake pri koncu gozda, ki nas usmerjajo na kolovozno pot. Ta bližnjica nas pelje nad zahodnim delom Slivniškega jezera do zaselka hiš, kjer se priključimo na asfaltno cesto. Po tej cesti pridemo do glavne ceste Gorica pri Slivnici–Loka pri Žusmu–Sodna vas. Cesto prečkamo in sledimo markacijam, ki nas usmerjajo do zaselka hiš ob gozdu. Pri hišah zavijemo desno na cesto, ki se vzpenja na hrib. Kmalu prisopihamo do klopce na vzpetini Peseke (428 m). Od tukaj se odpirajo najlepši razgledi na Slivniško jezero, ki mu domačini pravijo Kozjansko morje in na vas Gorica pri Slivnici.

Markacije nas usmerjajo naprej po cesti v hrib. Ko se cesta konča pri osamljeni kmetiji, nas markacije usmerijo na kolovoz, ki pelje mimo kmetije v gozd. Po gozdni poti prispemo do vasi Javorje, kjer se priključimo na asfaltno cesto, ki se vzpenja na vrh hriba Sveta Helena (528 m), kjer se odpirajo čudoviti razgledi na Kozjansko gričevje – dobro se vidijo Žusem, Boč, Donačka gora in celotno Pohorje.

Iz Svete Helene nas pot vodi mimo cerkve sv. Helene po kolovozu v vas Bukovje pri Slivnici (419 m). Od tukaj sledimo oznakam za Col. Markacije nas pripeljejo do glavne ceste Šentjur–Kozje, cesto prečkamo in se vzpnemo na hrib Slivnica pri Celju. Gre za bolj strm vzpon po gozdni poti. Ko prispemo na sleme hriba nas makadamska cesta pripelje do cerkve sv. Janeza Krstnika. Tam zavijemo levo na asfaltno cesto in na naslednjem odcepu desno, na cesto, ki se vzpenja v hrib. Ta cesta nas pripelje na Col (550 m), vrh hriba, kjer so nekoč pobirali carino.

Na Colu lahko posedimo na klopci in uživamo v razgledu na podeželsko vasico Slivnica pri Celju s cerkvijo sv. Marije Magdalene. Pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas v loku pripelje do vasi. V križišču pri obzidju cerkve zavijemo levo in se počasi spuščamo po cesti skozi vas. Čez 400 metrov prispemo do križem na levi strani, malo naprej s ceste zavijemo na makadamsko cesto v gozd. Cesta nas iz gozda popelje na travnik in ko ta zavije proti domačiji, nas bodo markacije usmerile s ceste na travniško pot, ki nas vodi ob gozdnem robu in kasneje v gozd. Po tej poti se spustimo do glavne ceste Šentjur–Kozje v križišču za vas Voglajna. Po glavni cesti se vrnemo na izhodišče poti.

Na kratko: Krajša krožna pot

 • Lahka označena pohodniška pot
 • Trajanje poti od 3 do 4 ure
 • Primerno za družine z otroki, ki so vajeni daljše hoje.
 • Pri informativnih tablah poti so planinski žigi in vpisne knjige.
 • Izhodišče poti je parkirišče na avtobusni postaji v Gorici pri Slivnici, kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • V Gorici pri Slivnici deluje samopostrežna trgovina, kavarna Aurea in Gostilna Lesjak.
 • Približno 1 km stran, ob cesti za Loko pri Žusmu in Sodno vas, leži Slivniško jezero, kjer deluje kavarna Ramna Slivniško jezero. 
 • Pri krožišču je Grasselijev park, kjer lahko počivamo po povratku s poti.
   

Daljša krožna pot: Gorica pri Slivnici – Gradišče –Peseke – Sveta Helena – Bukovje pri Slivnici – Paridol – Turnče – Col – Gorica pri Slivnici

Pot bomo začeli z avtobusne postaje v Gorici pri Slivnici (276 m), kjer lahko brezplačno parkiramo avtomobil. Na izhodišču poti je informativna tabla z zemljevidom poti. Pri avtobusni postaji prečkamo reko Voglajno in gremo do samopostrežne trgovine na levi strani krožišča. Pri trgovini takoj za vogalom zavijemo levo na cesto, ki pelje med parkiriščema samopostrežne trgovine in kmetijske zadruge proti strnjenemu naselju. Na razcepu, ko asfaltna cesta zavije desno, gremo levo na kolovozno pot po kateri obhodimo preostali del naselja – sledimo markacijam. Kolovoz se višje priključi na asfaltno cesto, ki nas pelje mimo kmetij. Po približno 700 metrih nas markacije usmerijo na cesto na levi, mimo hiše. Po tej cesti prispemo do klopce na hribu Gradišče (433 m). Hrib je svoje ime dobil po ohranjenih razvalinah grajske stavbe ali utrjenega naselja, vendar še ni bilo arheološko raziskano, vidni pa so sledovi obrambnega jarka in nasipa.

Z Gradišča se krajši del poti vračamo po isti trasi, pozorni smo na oznake pri koncu gozda, ki nas usmerjajo na kolovozno pot. Ta bližnjica nas pelje nad zahodnim delom Slivniškega jezera do zaselka hiš, kjer se priključimo na asfaltno cesto. Po tej cesti pridemo do glavne ceste Gorica pri Slivnici–Loka pri Žusmu–Sodna vas. Cesto prečkamo in sledimo markacijam, ki nas usmerjajo do zaselka hiš ob gozdu. Pri hišah zavijemo desno na cesto, ki se vzpenja na hrib. Po strmem vzponu prispemo do klopce na vzpetini Peseke (428 m). Od tukaj se odpirajo najlepši razgledi na Slivniško jezero, ki mu domačini pravijo Kozjansko morje in na vas Gorico pri Slivnici.

Markacije nas usmerjajo naprej po cesti v hrib. Ko se cesta konča pri osamljeni kmetiji, nas markacije usmerijo na kolovoz, ki pelje mimo kmetije v gozd. Po gozdni poti prispemo do vasi Javorje, kjer se priključimo na asfaltno cesto, ki se vzpenja na vrh hriba Sveta Helena (528 m), kjer se odpirajo čudoviti razgledi na Kozjansko gričevje – dobro se vidijo Žusem, Boč, Donačka gora in celotno Pohorje.

Iz Svete Helene nas pot vodi mimo cerkve sv. Helene po kolovozu v vas Bukovje pri Slivnici (419 m). Od tukaj sledimo oznakam za Paridol. Sprva asfaltna cesta se bo čez časa začela spuščati po jugozahodnem pobočju hriba. Markacije nas bodo iz ceste usmerile desno na makadamsko cesto, ki pelje čez travnik na gozdno pot. Iz gozda bomo šli mimo domačije po kolovozu ob gozdnem robu in kratko skozi gozd do naslednje domačije v zaselku Jelce. Od tukaj vodi makadamska cesta do glavne ceste Šentjur–Kozje. Priključimo se desno na cesto, v smeri proti Gorici pri Slivnici in po 100 metrih zavijemo levo na makadamsko cesto, ki vodi v gozd (pri odcepu je na desni strani križ z manjšo domačijo). Po tej cesti se vzpenjamo in večino časa hodimo po gozdu. Šli bomo mimo dveh domačij obdanih z gozdom in prispeli v širšo dolino. Sledimo markacijam po asfaltni cesti v hrib. V gručastem delu vasi Paridol (475 m) gremo mimo manjšega gasilskega doma, kjer nas bodo markacije usmerile na travniško pot v strm hrib. Na slemenu hriba bomo šli levo po kolovozu, ki nas pelje po razgledni prisojni poti, mimo vinogradov in zidanic do klopce na Turnčah (595 m).

Turnče so ime dobile po nekdanji srednjeveški utrdbi oz. stolpu. Od tukaj sledimo markacijam, ki nas pripeljejo do kmetije pri kateri zavijemo desno in pot nadaljujemo po kolovozu čez preval, ki nas pelje v gozd. Šli bomo skozi tisin gozd. Gre za največji tisin gozd v tem delu Slovenije. Kmalu po prihodu iz gozda se bomo po poti spustili do ceste, kjer bomo zavili levo in v naslednjem križišču desno. Po tej cesti prispemo v vas Voduce. Cesta se spremeni v makadam in nas vodi skozi gozd. Ves čas se bomo vzpenjali. Iz gozda pridemo na travnik, sledimo markirani poti, ki nas pripelje do kmetije. Tam se priključimo na cesto, ki pa jo čez 200 metrov, pri naslednji domačiji, spet zapustimo in zavijemo levo v hrib na kolovoz, ki nas popelje ob gozdu. V nekaj minutah se priključimo na asfaltno cesto in od domačije nadaljujemo pot v hrib. Ko prispemo do križišča zavijemo desno in v nekaj korakih smo pri klopci na Colu.

Na Colu (550 m) lahko posedimo na klopci in uživamo v razgledu na podeželsko vasico Slivnica pri Celju s cerkvijo sv. Marije Magdalene. Vrnemo se nazaj do križišča in pot nadaljujemo po makadamski cesti, ki nas v loku pripelje do vasi. V križišču pri obzidju cerkve zavijemo levo in se počasi spuščamo po cesti skozi vas. Nekaj metrov za križem, ta stoji na levi strani ceste, zavijemo na makadamsko cesto v gozd. Cesta nas iz gozda popelje na travnik in ko zavije proti domačiji, nas bodo markacije usmerile s ceste na travniško pot, ki nas vodi ob gozdnem robu in kasneje v gozd. Po tej poti se spustimo do glavne ceste Šentjur–Kozje v križišču za vas Voglajna. Po glavni cesti se vrnemo na izhodišče poti.

Na kratko: Daljša krožna pot

 • Lažja označena pohodniška pot
 • Trajanje poti od 6 do 8 ur
 • Primerno za družine z otroki, ki so vajeni daljše hoje.
 • Pri informativnih tablah poti so planinski žigi in vpisne knjige.
 • Izhodišče poti je parkirišče na avtobusni postaji v Gorici pri Slivnici, kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • V Gorici pri Slivnici deluje samopostrežna trgovina, kavarna Aurea in Gostilna Lesjak.
 • Približno 1 km stran, ob cesti za Loko pri Žusmu in Sodno vas, leži Slivniško jezero, kjer deluje kavarna Ramna Slivniško jezero. 
 • Pri krožišču je Grasselijev park, kjer lahko počivamo po povratku s poti.
   

Krak poti: Gorica pri Slivnici – Gaj

Gaj je 419 metrov visoka vzpetina nad Gorico pri Slivnici. Pot pričnemo z avtobusne postaje v Gorici pri Slivnici, kjer lahko brezplačno parkiramo vozilo. Prečkamo glavno cesto in gremo desno po pločniku do prvega odcepa, kjer zavijemo levo. Cesta se strmo vzpenja v hrib, hodimo skozi naselje mimo osnovne šole Slivnica pri Celju. Ostanemo na cesti, ki nas pelje mimo cerkve sv. Urbana. Po približno 500 metrih bomo prišli do razcepa, sledimo planinskim oznakam za Gaj, ki nas usmerjajo na cesto med hlevom in hišo. Cesta se prične vzpenjati in nas krajši del poti vodi skozi gozd. Na razcepu gremo desno, sledimo smerokazu za Gaj, cesta nas kmalu spet pelje skozi gozd nato pa pridemo do vinogradov in zidanic. Na koncu naše poti stojita klopca in informativna tabla. Iz te razgledne točke dobro vidimo reko Voglajno z njeno dolino. Na jugozahodu doline vidimo večjo kokošjo farmo. Vidijo se tudi hribi Sveta Helena, Slivnica pri Celju in Kalobje.

Vračamo se po isti poti.

Na kratko: Gorica pri Slivnici – Gaj

 • Lahka pohodniška pot
 • Trajanje poti približno 30 minut (v eno smer)
 • Primerno za družine z otroki, primerno za voziček ali nosilko.
 • Pri informativni tabli na Gaju je planinski žig in vpisna knjiga.
 • Izhodišče poti je parkirišče na avtobusni postaji v Gorici pri Slivnici, kjer lahko brezplačno parkiramo.
 • V Gorici pri Slivnici deluje samopostrežna trgovina, kavarna Aurea in Gostilna Lesjak.
 • Približno 1 km stran, ob cesti za Loko pri Žusmu in Sodno vas, leži Slivniško jezero, kjer deluje kavarna Ramna Slivniško jezero. 
 • Pri krožišču je Grasselijev park, kjer lahko počivamo po povratku s poti.
   

Več informacij:
Planinsko društvo Slivnica pri Celju
Tel.: 00386 (0)40 215 110
E-pošta: pdslivnicapricelju@gmail.com
Spletna stran: http://www.pdslivnica.com/sklopcenaklopco  
 

GPS koordinate

Zemljepisna širina: 46.188093772921° Zemljepisna dolžina: 15.429859928033°
SHIFT + A